onsdag 13 november 2013

Men nya ord då?

Vårt ordförråd växer hela tiden - både det vi använder som enskild person och antalet ord som finns i ett helt språk. Vi behöver nya ord för saker som är nya i vår vardag till exempel.


  • Diskutera i grupp och försök att komma på ord som ni inte tror fanns för 15 år sedan. Hur många kan ni komma på?
  • Kan man se något mönster för inom vilka områden orden kommer ifrån?

När uppstår nya ord?
Så här säger Per-Anders Jande, nyordsredaktör på Språkrådet:
- Ibland kommer de till bara för att någon vill vara fyndig. Men ofta är det en ny företeelse eller ett nytt begrepp som behöver ett ord för att vi ska kunna referera till det. Ett nytt uttryck i år är räckviddsångest - oron en person som kör elbil kan få inför att batteriet inte ska räcka fram till nästa laddningsställe.
Vad som sedan avgör om ordet integreras i det svenska språket eller faller i glömska, är svårt att sätta fingret på, konstaterar han.
- Ofta handlar det bara om ifall vi gillar ordet eller inte. Sedan påverkar det om tidningar, tv eller bloggare med stor publik börjar använda ordet. Då sprids det till många och har stor chans att etablera sig.
Vissa ord fastnar eftersom de används vid ett uppmärksammat skeende. Per-Anders Jande jämför ordet helikoptermamma som snabbt försvann, med curlingförälder som etablerade sig i svenskan.
- Det fastnade av någon anledning, kanske för att det blev en debatt i samband med ordet. Det fick mycket uppmärksamhet och det kommer fortfarande nya ord som sätts ihop med curling, som curlingvårdcentral.
När ett nyord kan klassas som en del av svenska språket är också svårt att säga. Även om många använder Svenska Akademiens ordlista för att lösa språkdiskussioner och Alfapettvister poängterar Per-Anders Jande att det inte finns något officiellt ordförråd i Sverige.
- SAOL och alla andra ordböcker är bara ett urval av ord. Svenska språket är en demokratisk process som förändras hela tiden. Nya ord kommer till hela tiden och det är vi som använder språket som bestämmer vilka ord som ingår, det gör ingen annan.
Ur Göteborgsposten, 21 december 2012
25 nyord som försvann - 2000 till 2011
Här följer ett urval försvunna nyord, kategoriserade efter det år då de presenterades på Språkrådets lista. Det är ord som inte blev så allmänt använda att de blev accepterade som nya ord.
2001
Kalendermormor - Används om en äldre, upptagen släkting som måste bokas in i mycket god tid om man vill ha barnvakt.
Julgranssyndrom - Ett tillstånd av överbelastning, som en julgran med alltför många prydnader.
Mobilblottare - En person som via telefonen blottar sitt privatliv inför alla utan att genera sig det minsta. Det kan vara på bussen, kaféet eller någon annan offentlig plats. Att människor runt omkring kan höra allt som sägs gör bara saken bättre.
2002
Nätdeklerant - Användes om en person som deklarerade via internet.
Svenna sitt liv - Att ordna sitt liv så att det blir lika framgångsrikt som fotbollstränaren Sven-Göran Erikssons, framförallt genom att tänka positivt.
2003
Finansfobi - Ångest inför räkningar eller meddelanden från myndigheter, som yttrar sig i motvilja att läsa sådana brev.
Kreativ skolgång - En term för elevers manipulerande för att få bättre betyg genom att byta till lättare ämnen, lättare utbildningslinje med mera.
Pompekunskap - Kunskap om något som kan vara trevligt att veta men som är oviktigt, som att Karl XII:s hund hette Pompe.
2004
Datalektiker - Används om en person som verkar ha svårt att använda dator och Internet.
Studsmattesjuka - Studsmattan hade på sommaren blivit lika vanlig i svenska trädgårdar som grillen. Men med studsande barn följde också ett antal studsmattsrelaterade skador.
2005
Kungspudel - Ursäkt från kunglig person.
2006
Fulbryt - Känslan att man vill bryta ihop när man ser sig i spegeln vissa dagar.
Helikoptermamma - Används om en överbeskyddande mamma.
Kalle Anka-logistik - Arbetet med att ordna julaftonens aktiviteter så att man hinner se på Kalle Anka på tv.
Receptmotionär - Person som får motion utskrivet på recept.
Sverka - Att klaga på inköpt vara som man är missnöjd med. Efter mannen som gett konsumenträtten ett ansikte, Plus tidigare programledare Sverker Olofsson.
2007
Wikipedisk - Tvivelaktig. Anspelade på att Wikipedia inte alltid är pålitligt och anknyter till encyklopedisk.
2008
Celebritariat - En grupp av B-kändisar.
2009
Frimester - Semester då man är helt ledig och inte uppkopplad till arbetet via e-post eller mobil.
Oresebyrå - Företag som hjälper personer som vill diskutera en fråga tillsammans utan att behöva resa till ett fysiskt möte.
2010
Plånboksbröllop - Enkelt bröllop, anpassat efter plånboken. I stil med plånbokspolitik och plånboksvänlig.
2011
Attitydinkontinens - Oförmåga att hålla in med vad man tycker.
Flipperförälder - Förälder som vågar släppa i väg barnen och låta dem klara sig på egen hand.
Förväntis - Används om en person eller något man förväntar sig något av.
Vattkoppsgodis - Godis smittat med vattkoppsvirus. Kan ges till barn så att de får sjukdomen överstökad vid ett passande tillfälle.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar